Packa rätt utrustning för campingen

Det finns ingenting som kräver så mycket rutin och kunskap för att verkligen få helt fantastisk som camping. Många tänker ofta på en campingsemester och hur härligt det kan vara i teorin men så fort man tar saker till praktiken är det omständigt, fuktigt och irriterande. Anledningen är okunskap och fel utrustning. Du är helt enkelt inte tillräckligt förberedd.

Därför har vi beslutat oss att göra en packlista till dig. Så att du har rätt utrustning för en utmärkt campingupplevelse, oavsett om den är på Gotland eller inte.

Din packlista

Här kommer din packlista för en bra campingupplevelse.

Tält: Rätt tält är en essentiell del i din packning. Hur många ska få plats, vilket klimat ska ni campa i och ska du köpa eller hyra ett. Frågorna är många och även svaren. Tänk på att köpa något av hög kvalitet och något du verkligen är rädd om. På så sätt kan du återanvända tältet i många år.

Sovsäck: Campingen kanske viktigaste redskap är sovsäcken. Här vill man uppnå en värmenivå som passar din sömn men även en sovsäck som andas så att det inte samlas fukt, i din sovsäck. Även här kan du lägga lite mer pengar om det ska införskaffas. Personligen använder vi en sovsäck som skribentens mor köpte in på tidigt 80-tal.

Liggunderlag: Sista delen som avgör hur komfortabel din övernattning utomhus kommer att bli är liggunderlaget. Tillsammans med sovsäcken och tältet kommer vara avgörande i hur bra du sover. Ett liggunderlag kan vara allt från 1 cm till flera decimeter tjocka och antingen färdigt så fort du rullar ut det eller kan det behövas extern luft för att fylla upp. Du avgör själv hur mjukt och skönt det ska vara i förhållande till arbetsinsats.

Belysning: Tänkt på att det blir mörkt på kvällen när man campar. Ett superbra knep är att använda små lyktor som laddas upp av solen under dagen och lyser runt ditt tält på kvällen. En pannlampa är även viktigt om man ska lämna sin campingplats på en utflykt i natten, för att kissa t.ex.

Köksutrustning: För den hungrige kan det vara härligt med ordentlig köksutrustning. Standard är koppar, tallrikar och bestick som man återanvänder genom hela middagen. Tillagningen kan ske på ett stormkök som alla bör lära sig använda.

Det här är ett bra grundpaket för dig som ska ut och campa. Vidare kan man lägga till lyxsaker som stolar, möbler, myggskydd osv. Men för att få en bra upplevelse i skogen som du kan analysera och förbättra till nästa gång behöver du ha ett bra tält, en skön sovsäck och liggunderlag, ordentlig belysning och bra köksutrustning.

Väder och bokningsläge för Gotland i maj 2018

Gotland är känt för sina soliga och varma somrar men skryter väldigt sällan med värmen under hösten. Eftersom ön är belägen mitt i Östersjön tenderar det blåsa en del på Gotland, vilket skapar mindre nederbörd men kyligare klimat innan värmen anlänt. Men, nu verkar sommaren vara på plats. Maj månad har haft förvånansvärt höga temperaturer och lite regn.

När det kommer till boende

Om du är intresserad av en sommar på Gotland finns det fortfarande en chans att göra det till verklighet. Bokningsläget på Gotland kan vara tufft och trycker är ofta högt men möjligheterna är goda. T.ex. om man är intresserad av camping på Gotland, då campingplatserna tenderar ha något längre tryck. Behöver du boende generellt på Gotland är att hyra av privatpersoner det bästa alternativet. Hotellen är med störta sannolikhet redan fullbokade såhär i Maj.

Flyg och båt till Gotland

Att resa till Gotland är enkelt och det finns oftast alltid lediga båtbiljetter om du inte ska ta med dig bilen över. Det går även utmärkt att flyga till Gotland men priset kan vara något dyrare, även då restiden är betydligt kortare. Under sommaren kan du ta båten från Västervik vilket öppnar upp möjligheten för dig i södra Sverige att åka till Gotland enklare. Annars är det Nynäshamn och Oskarshamn som gäller. Nynäshamn ligger ungefär 1 timme utanför Stockholm och är den mest trafikerade rutten.

Flyger till Gotland gör BRA Flyg och SAS. Kolla deras hemsidor eller denna hemsida om flyg till Gotland för biljetter. Om du är under 26år rekommenderar vi alltid att resa med SAS Ungdom till Gotland. Då kan du få en biljett till Gotland för ungefär 400kr.

Unik naturcamping på södra Gotland – ett givet stop för den campande barnfamiljen

Gotlandsentreprenören Pigge Werkelin är just nu i full gång med att bygga en upplevelseanläggning i Burgsvik på södra Gotland som planeras att vara färdig till sommaren 2018. Konceptet går ut på at bygga äventyrskojor på pålar, där varje hus kommer byggas av återvunnet material och vara unika från varandra.

Affarslivgotland.se skriver om Upplevelseanläggningen och beskriver att anläggningen kommer att innehålla en naturcamping med plats för 150-200 övernattande gäster. Anläggningen beskrivs som ett barnparadis och naturcampingen kommer innehålla både en glassbar och ett pannkakscafé och låter som ett absolut givet stop för alla campande barnfamiljer.

Semesterdestination för hela familjen

Burgsvik blev känt för resten av Sverige 2010 då det omåttligt populära TV-programmet ”Så mycket bättre” spelades in för första gången på restaurangen grå gåsen. Med den nya upplevelseanläggningen är förhoppningen att Burgsvik även ska locka till sig en yngre publik, och att både stora och små ska känna sig lockade att besöka den sydligt belägna byn på Gotland.

Som en del av anläggningen kommer det även finnas en havspool. Tanken är att pumpa in havsvatten i poolen som renas och syresätts, på så sätt skapas en helt ny badplats samtidigt som det på samma gång även blir en stor miljöinsats. Havspoolen kommer inte vara så djup, vilket innebär att graderna på vattnet kommer vara högre än vad det är i havet. Ett perfekt tillfälle för badkrukan som vill ta sig ett dopp i varmt havsvatten!

Nya campingmöjligheter längst Gotlands kust

Det finns många fördelar med campingsemester och det är inte svårt att förstå varför camping har blivit en så populär semesterform på Gotland. De natursköna områdena som täcker hela ön gör att tankarna lätt rusar iväg, och stundtals kan det vara svårt att förstå att man faktiskt är kvar i Sverige när man på ena sidan vägen omsluts av korallblått hav och på andra sidan kan vila ögonen på öppna landskap med betande gotlandsfår samtidigt som man tar sig fram längst vägen.

Den oändliga frihetskänslan som infinner sig när man tar sig fram i husbil gör också att det blir en svårslagen semesterform som lätt kan uppmuntra till spontanstop längst vägen eller möjligheten att ändra sin rutt under semesterns gång. Även här ligger Gotland i framkant som ett populärt resmål då det finns gott om mysiga smultronställen längst vägen för att stanna på en fika och njuta av den unika naturen.

Naturreservatet öppnar upp för camping

Till sommaren kan det även bli möjligt att komma ännu närmre naturen och finnas utrymme för ännu mer spontanitet. För nu har länsstyrelsen kommit med ett förslag om att det ska bli tillåtet för husvagnar och husbilar att kunna använda naturreservats parkering för övernattning.

Förslaget gäller för det vackra naturreservatet Ekstakusten som ligger söder om Visby. Fram tills nu har det rått förbud att använda reservatets parkeringsplatser för husvagnar och husbilar för övernattning, men det nya förslaget föreslår att parkering och övernattning under 24 timmar skall tillåtas. Enligt det nya förslaget skall det även i fortsättningen vara förbjudet att ställa upp campingfordon med förtält eller utemöbler, skriver HelaGotland.se.

Än så länge är detta endast ett förslag från länsstyrelsen och allmänheten har möjlighet att yttra sig över förslagen fram till och med den 20:e mars. Men för den gedigna camparen som vill uppleva det bästa av Gotland och ha möjligheten att kunna vakna upp till ljudet av skvalpande vågor och känna havsbrisen mot kinderna under morgonkaffet gissar vi att det är ett välkommet förslag som kan ta sommarens campingsemester till nya höjder.

Vilken boendeform är populärast på campingen

Vi har använt camping som boendeform i åratal. Det är grott i vår natur och även fast populariteten kan variera år till år består det allmänna intresset för camping. Men, vilken boendeform föredrar vi på svenska campingplatser?

Enligt Expressen är vi enade. Boendeformen 73 procent väljer är Husvagn. En given vinnare.

Vilka boendeformer finns på dagens campingplatser?

Vi har gjort klart att husvagn är vinnaren. Hela 73 procent av camparna väljer denna boendeform. Men vad har vi för alternativ egentligen. Här kommer vi lista de olika boendeformerna som förekommer ute på svenska campingplatser.

Husvagn

Klassikern. Trotjänaren. Vinnaren. Husvagn är egentligen en bildragen släpvagn med husinredning som sängar, toa, kök och andra bekvämligheter. Variationen av husbilar är såklart stor och nyare modeller har även golvvärme, mikrovågsugn och fullstora gasspis.

Husbil

Endast 7 procent väljer husbilen när det är dags för campingsemester. Husbilen är en liknande konstruktion till husvagnen men ekipaget är ett fordon istället för en extra släpvagn. Flertalet husbilar är registrerade som ”Personbil klass II” vilket innebär att de kan framföras med samma hastighet som bilar oavsett vikt. Det är alltså skyltarna som gäller.

Tält

Hör och häpna. Endast 6 procent väljer tält som boende form under campingsemestern. Vi förstår inte varför. Denna naturnära och, ofta, fantastiska boendeform är något vi på CampingGotland.se föredrar starkt. Vi tror det handlar om okunskap och rekommenderar dig därför att läsa denna guide om hur man hittar rätt tält.

Stuga

Hela 15 procent väljer att bo i en stuga under campingsemestern. Det förvånar oss inte, komfort och enkelhet förpackat i ofta bra belägna mysiga stugor kan locka vem som helst. Problemet är att de ofta är svårare att få tag i. Ofta hittar du stugor i en Stugby men det går även att hyra stugor privat. Läs mer om stugor på Gotland.

Vad är camping och varför väljer vi denna boendeform

 

Camping är onekligen ett populärt sätt att resa på. Men vad är egentligen camping och varför väljer vi det år efter år?

Enligt wikipedias sida om Camping står camping som boendeform för var tredje gästnatt inom turism. Definitionen av camping varierar men enligt samma källa är det en variant av turism där man bor i tält, husvagn, husbil eller stugby. Men, viktigt, inte på hotell, vandrarhem eller under bar himmel.

Campare är den personen som utför camping som boendeform. Definitionen gör det något klarare och det är alltså en person som utnyttjar en mobil boendeform oavsett plats och syfte. En annan rolig definition gäller husbil, det är inte camping utan extern utrustning. Dvs, skillnaden mellan camping med husbil och vanlig parkering är att du sätter ut tält, ställer fram stolarna eller fäller ut markisen.

Men, varför väljer vi camping framför andra boendeformer?

Som uppväxt på Gotland, Sveriges största ö, förstår man verkligen varför vissa väljer sin campingsemester på denna plats. Naturen är magisk och sommartid får man dagar som inte går jämföras med något annat ställe i världen. Men, det måste finnas något annat som gör att vi väljer Camping. Vi kommer lista tre troliga alternativ. Låt oss veta vad du tror om detta.

Enkelheten

Camping är enkelt. Du vaknar upp av morgonens ljus, kliver upp för en långfrukost med nära och kära, barnen vaknar till liv och vill ut och leka. Livet är inte svårt i dessa stunder, det handlar bara om att njuta. Maten är inte avancerad och krävande, drinkarna är inte komplicerade och dyra. Allt bara flyter samman till dagar av enkelhet.

Gemenskapen

Campingplatser är semesterfirarens paradis. Likasinnade, vänliga och fridfulla medresenärer och andra turister samlade på en och samma plats, vad kan man mer kräva? När kvällen närmar sig slinker grannparet förbi på ett glas rödvin. De vuxna skrattar och pratar medan barnen jagar en boll eller lekar kurragömma.

Naturen

Nästan alltid är camping synonymt med naturen. Och alla mår bra av naturen. Närheten till naturen och avståndet till stan kan få den allra mest stressade individen att varva ner efter en hektisk arbetsperiod.

 

3 bästa campingplatserna nära Visby på Gotland

I denna artikel har vi listat bästa campingplatserna nära Visby på Gotland. Camping på Gotland kan vara fantastiskt men ön varierande natur, områden och population gör det extra viktigt att välja rätt. Dessa alternativ är perfekta för dig som vill bo nära Gotlands puls, Visby.

1. Visby Strandby Norderstrand Camping

Beläget ett stenkast från havet och bara några hundra meter från ringmuren är Norderstrand det perfekta läget för en lyckad campingsemester. Här kan du campa med tält, husvagn och husbil. Faciliteterna är uppdaterade och fräscha.

För dig som vill testa lite annorlunda alternativ erbjuder Visby Strandby även Glamping, camping och glamour. Vid Norderstrand hittar du kupade färdiga tält likt hotellrum och även hängande tält i träd.

2. Kneippbyn Camping

Denna femstjärniga camping ligger precis intill Kneippbyn Sommar & Vattenland strax Söder om Visby. Det är bra anslutning med cykelbana hela vägen ut till Kneippbyns område. Här kan du boka in husvagn, husbil och tält.

På campingen finns alla faciliteter du kan tänka dig och även tvättmöjligheter. Campingplatsen passar barnfamiljer och lugnare sällskap bättre som gärna håller sig på ett och samma ställe. Området erbjuder mycket skoj!

3. Snäck Camping

Campingen något mer avlägsen men ändå nära Visby. Här hittar du 149 campingplatser precis intill havet. Området har restaurang och en pol med viss bastumöjlighet men annars är fokuset att erbjuda just en campingplats. Från Snäck Camping tar du dig enkelt in till Visby med bil, cykel eller gång. Bara följ kusten till du stöter på Gotlands stolthet, Ringmuren!